Deze weg heet nu Borgweg, maar had in eerdere jaren de naam Grindweg / Hoofdweg.

Er zijn hier behoorlijk wat foto's van.

Door op een foto te klikken worden ze groter.

(foto 3) Gezicht op de Borgweg met op achtergrond de boerderij van T.Burema en deze is later over genomen door K.M.Burema.

Op deze foto zien we een hekje staan op de Molenkampslaantje en nu heet het ook de Woldweg zoals de weg er tegen over.

In de jaren van 1950 heeft hier achter de sportvelden een boerderij gestaan die afgebrand is door blikseminslag (1953), en daar is alleen nog maar een schets tekening van te zien.

(foto 4) Boerderij van Ties/M.K.Burema en hierbij zien we dat de mest silo al in gebruik is.

(foto 5) Een nieuwe vooreind voor de boerderij van Ties Burema en op de foto staan J.van Kalker- Doornbos – toenmalige vrouw van Klaas van Kalker en zijn zoon R.Van Kalker en de foto is genomen circa 1929

Dorpshuis "Ons Huis".

(foto 1 en 2) De boerderij van familie Wiersema klaar voor de sloop om ruimte te gaan maken voor de dorpshuisplein.

(foto 3 en 4) Kosters woning van familie Geert Meijer.

(foto 5) Kolenboer/Vlasknopbreekbedrijf Grashuis te zien met paard en wagen waarop nu witte kolen te zien zijn.

                                                         Café Smit op Borgweg 13 ---------- Kolenhandelaar Van der Wal op Borgweg 15. (Foto 1931)

(foto 1) De Ned.Herv.Pastorie met mooie gordijnen.

(foto 3) Jelmer Schipper voor de Ned.Herv.Pastorie.

(foto 5) De 2 onder 1 kap woning is gesloopt en op de achtergrond ziet u de oude school op de Kampweg staan die de laatste jaren dienst heeft gedaan voor een landbouw coöperatie. De oude school is gesloopt, begin jaren 80.

(foto 2 en 4) Bakkerij van Geert Ipema die in de jaren van 1960 afgebroken is om de Borgweg wat breder te kunnen maken voor het verkeer.

Foto 3. Kinderen van Wiersema met op achtergrond de Bakkerij van Ipema.

Het huis van koster Gast die ook in de jaren van 1960 is afgebroken om de weg breder te kunnen maken en de naam van de jongedame in de deuropening is Trijntje Willemsen. (foto 1)

(foto 2) Rechts het huis van koster Gast en daarachter de bakkerij van Geert Ipema.

(foto 3) Sierboog vanaf links naar rechts Afelien Coolman, Martje Coolman, Dick Siertsema en Auke Smit, de foto is genomen tegen over de bakkerij van Geert Ipema.

Op  (foto 5) is te zien dat de bakkerij van Geert Ipema zowel het huis van familie Gast en de boerderij van familie Dales ruimte hebben gemaakt voor het huidige grote verkeer, ook ziet u op de achtergrond de bejaardenhuizen staan waar tegenwoordig wel zeer jonge bejaarden in wonen.

Café Brouwer aan de Borgweg nr 12. Dit huis was deels Café en Boerderij, hierachter bevond zich vroeger VV "De Fivel".

Mevrouw van Dijken in de deur opening van haar kruidenierswinkel.(foto 5)

(foto 3) Hiepke Maring staat op de besneeuwde Borgweg bij zijn boerderij op de rechterkant die later is over genomen door Popko Huizinga die er later een nieuwe boerderij heeft geplaatst.

(foto 4) Aan de rechterzijde zien we familie Klaas Heikema voor hun Kapper/manufacturen zaak aan de Borgweg staan.

Bij de boerderij van Popko Huizinga zien we eveneens mensen staan die graag op het portret willen.

Nadien de kapper/manufacturiers werk is gestopt, is er geen nieuwe bedrijf in gevestigd.

(foto 1) Zijaanzicht van de boerderij van Popko Huizinga en nadien heeft familie Eltjo Keijer deze boerderij over genomen en die heeft er een fruitteelt bedrijf van gemaakt.

(foto 2) Overzicht van de Borgweg met daarop aan de linker zijde te zien Poko Huizinga met vrouw voor de boerderij en de afgebroken boerderij van familie Dales in de jaren van 1960.

(foto 2 en 3) Hier heeft koppelbaas Stoffer Reiffers gewoond, en z`n vrouw heeft de winkel gerund. Deze winkel stond tegenover de boerderij van Poko Huizing/EltjoKeijer. Deze woning is nu gewoon in gebruik, zonder de functie van een winkel.  Naast deze woning staat de smederij van familie Bolt die later werd opgevolgd door smederij Engelage.  Momenteel is er een bedrijf gevestigd die was/droogmachines verhuurd.

Kruideniers winkel van familie Reiffers op de Borgweg.

Borgweg nummer 27. Huidige woning van familie Dallinga waar vroeger de Kruideniers winkel van familie Reiffers was gevestigd.

Borgweg vanuit de lucht in eerdere jaren en tegenwoordig.

Een overzicht van een gedeelte van Zeerijp waarop te zien is dat de huizen rechts onderaan van Bakkerij Ipema, familie Gast en de boerderij van familie Dales er toen nog stonden, en aan de bovenkant ziet u dat vele huizen aan de Borgweg en de Noorderstraat er toen nog niet stonden.

(foto 1, 2 en 3) Smederij van familie J. Bolt die later is over genomen door familie Engelage en later is deze zaak over gedragen aan .

(foto 4) De woning in huidige moderne aanblik waar vroeger de smederijen van familie Bolt en Engelage hun diensten hebben aangeboden. Nu is het geen smederij meer maar een sloperij voor opstallen.

(foto 3) De boerderij van Eltjo Keijer die de boerderij heeft verhuurd aan familie Kuik. Vroeger stond hier de schathuis van Borg Eelssum.

          Boerenarbeiders met maaimachine op Borgweg 22 bij Boer Hartman nadien Boer Coolman - Boer Keijer - Arbeider Kuik en Familie Froma.

Bakkerij van Freerk en Jacob Doornbos en de laatste bakker was J. Pentenga.

(foto 1, 2 en 3) Bakkerij van J. Pentenga, opvolger van J.Broekema en G. Bulthuis, de jongen op de voorgrond van de foto is Martinus van Kalker.

(foto 3 en 4) Vanaf de Borgweg zien we het zijaanzicht van fietsenmaker Hendrik Ten Cate aan de rechterzijde.

(foto 1) Rechterzijde de fietsenmaker/witgoedmachine winkel van Hendrik Ten Cate en de volgende winkel was de schoenenwinkel van familie van der Wal en de laatste schoenen maker was familie Schepel daarna krijgen we de timmerbedrijf van familie Hummel die hem weer heeft over gedragen aan familie van Kalker.

(foto 2 en 3) Aan de linkerzijde de voorste winkel van schoenmaker van der Wal die deze heeft over gedragen aan familie Schepel en daarna de winkel van ten Cate die er een fietsenmakerij had en een huishoudartikelen winkel.

(foto 4) Het huis links was van timmerman – fietsenmaker Frans de Vries, zijn vrouw Hilje staat voor de winkel en op de fiets zit Klaas Heikema

(foto 1) Aan de linkerzijde heeft vroeger timmerman Hemmel gewoond, en nadien heeft timmerbedrijf van Kalker de zaak overgenomen. De tweede woning is van schoenmakerij v/d Wal, die later is opgevolgd door schoenmakerij A.Schepel. Op de voorgrond zien we Toos en Dineke Hemmel

(foto 2) Mevrouw van Kalker staat in de deuropening van haar kruidenierswinkel.

(foto 1) Voor de Kapper/Manufacturenzaak staat de familie van Pieter Klinkhamer.

(foto 2 en 3)Latere overzicht van de Borgweg met aan de rechterzijde de winkel waar vroeger de familie heeft gewoond van P.Klinkhamer, nadien hebben meerdere families de kruideniers zaak over genomen zoals Spithorst, de Vries en de laatste ondernemer was Wietse Pakes.

                                                             Foto is genomen, vanaf Doopsgezinde Pastorie richting Kwekersweg.

Tijdens een storm in het begin jaren van 1970 was er veel schade in het dorp en ook deze boom moest het ontgelden. De vrijwillige brandweer t'Zandt klaarde deze klus.

(foto 1)Vele gezinnen poseren even op de foto voor de Doopsgezinde pastorie.

(foto 2) Aan de rechterzijde zien we de Doopsgezinde Pastorie met daar naast het Doopsgezinde kerkje en aan de linkerzijde zien we dat de 2 onder 1 kap woningen er nog niet stonden.

(foto 3) Links de woning van familie J. Alsema op de hoek van Borgweg en de Molenweg

(foto 4) Vele arbeiders voor de woning van kuiperij van J. Alsema op de hoek van Borgweg en de Molenweg.

(foto 5) Overzicht Doopsgezinde pastorie en Kerk + Kosterswoning, en Kuiperij J. Alsema.


(foto 1) Voor aanzicht van de Doopsgezinde kerk en de kosters woning van de Doopsgezinde kerk.

(foto 2) Aan de rechterzijde zien we de kosterswoning van de Doopsgezinde kerk, Kuiperij Johan Alsema en het café van Geert van Bergen.

(foto 3) Koude dagen op de hoek van cafe van Geert van Bergen die later is over genomen door familie J. Martens en nog weer later door familie L. de Jong.

(foto 1) Aan de linkerzijde is de smederij van familie Groendijk en in het midden zien we de autogarage van familie Groendijk.

(foto 2) Martinus van Kalker op de motor en W. Nanninga op de bumper voor de garage van B. Groendijk.

(foto 3) Smederij van familie G. Groendijk waar ze even klaar staan om op de foto te worden gezet.

(foto 4) Smederij van familie G. Groendijk die later is over genomen door meerdere schoenenmakers.

(foto 5) Oude auto en motoren voor de smederij van familie G. Groendijk en op de fiets zien we Popko Huizinga.

(foto 1) Familie G. Groendijk poseert even voor de smederij.

(foto 2) Familie Groendijk staat even te poseren bij hun mooie auto bij de smederij aan de Borgweg.

(foto 3) We zien hier het huis staan waar vroeger de smederij van Groendijk heeft gezeten. Nadien is de zaak overgedragen in het jaar 1945 aan familie A. Kampen. Nadien is het pand overgedragen aan familie K. Post die er een schoenmakerij en een schoenenzaak in vestigde.

Deze pand is in 1975 geheel verwijderd en het is nu een groenvoorziening geworden.

(foto 4) Huidige beeld waar vroeger de smederij van familie G. Groendijk en de schoenmakerij hebben gestaan.

                                                                                       Boodschappen bezorgd bij Garage Berend Groendijk.

Voormalige Smederij van familie Groendijk en Schoenmakerij Post,  en nadien gebruikt als noodwoning voor familie B. Hartman na boerderijbrand.

 Nadien is er plaats gemaakt op het gras veldje, voor de gedenksteen van Annette Katan, die in een concentratiekamp is omgebracht.(1926 - 1944)

(foto 1) Onverharde Borgweg richting Leermens en Godlinze.

(foto 2) Willem Helder voor zijn tabak zaak en wellicht ook enige andere artikelen, de foto is genomen circa 1947.

(foto 1 en 2) De molenaars schuur en woning van familie F. Nienhuis.

(foto 3) Het huisje voor de elektrische voorziening is overbodig geworden op de hoek van Borgweg/Eenumerweg en deze wordt nu afgebroken.

(foto 4) Graanbedrijf Nieveen aan de Borgweg in volle bedrijf zoals u ziet.

(foto 2) Overzicht van de Borgweg richting het dorp met op de achtergrond onze mooie molen van Zeerijp.

(foto 1 en 2) Zij aanzicht van de boerderij van familie Oosterdijk, en nu is de boerderij over genomen door gebroeders Zijlstra.

(foto 3) De vooraanzicht van de boerderij van familie Oosterdijk en op de foto zien we de arbeiders van timmerbedrijf Martinus van Kalker die er bezig zijn om er een landbouwschuur er achter te gaan plaatsen en de foto is genomen circa 1929.

(foto 4 en 5 ) Deze foto is circa 1929 gemaakt en we zien daarop dat ze bezig zijn met het uitlijnen van de balken voor de landbouwschuur en nu maar eerst even poseren voor de fotoalbum.

(foto 1 t/m 4) Het huis van commissionair Tjaard Nieveen die de graanmonsters naar Groningen bracht.

Voor de boerderij staan dochter Jantje, vader en moeder Nieveen en J.M Nieveen.

(foto 3) In deze boerderij heeft commissionair Tjaard Nieveen gewoond, nadien heeft familie Wiersema er gebruik van gemaakt

(foto 4) Overzicht vanaf de boerderij van commissionair Tjaard Nieveen richting Godlinze.


(foto 2) Het zijaanzicht van het huis van familie W.J van Neck op Borgweg 73.

(foto 4) Overzicht ter hoogte van de boerderij van familie Oosterdijk richting het centrum van het dorp.

(foto 1) Overzicht vanaf het huis van schilder H.Wolthuis richting het centrum van het dorp.

(Foto 3) De huur woning op Borgweg 58 die in de jaren van 1970 is gesloopt.

Op foto staat opoe Oktje Smit-Lalkens met kleinkinderen Aukje Smit en Onne Smit.

(foto 4) Op deze foto staat Borgweg 60 waar vroeger familie Schipper heeft gewoond.

(foto 2 t/m 4) Op deze foto staat Borgweg 70 waar Harm Reiffers 1862-1943 & Ida Derks Haan 1859-1933, hebben gewoond, en later Eppie Folkersma.

Borgweg 70. Hier heeft vroeger Eppie Folkersma gewoond, tuintje heeft ook plaats gemaakt.

(foto 1) De woning van Pieter Hoving die een kruidenierswinkel en een petroleum handel had heeft later de woning verkocht aan fruitteler en bloemist H.H. Vast.

(foto 2) Dit was de woning van familie H.H. Vast die ze hadden over genomen in de vroegere jaren van kruidenier en petroleum handelaar Pieter Hoving en in het begin toen familie H.H.Vast er woonde was er een grote bessentuin waar de mensen van het dorp gaarne heen gingen om er een beetje bij te kunnen verdienen en later is familie Vast over gegaan in de bloemen handel en nadien is deze oude woning gesloopt en er is toen een nieuwe woning geplaatst, die later over genomen is door familie J. Kooistra die er een autoherstelbedrijf achter heeft geplaatst.

(foto 3) Dit is de achterzijde van de voormalige eigenaar H.H. Vast die er een nieuwe woning heeft neer laten zetten.

 

  • Titel dia

    Riolering

    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Tussen 1972 en 1974 werd er aan de riolering gewerkt op de borgweg, nabij kwekerij H.H.Vast.

Ook de Gebr. Lommerts waren bij dit karwei betrokken.

(foto 2) Hendrik Sebens staat hier te poseren op de foto in Groningen waar hij zelf de zaken regelde om goede kwaliteiten op de toonbank te kunnen leggen.

(foto 3)Hier zien we de brug bij de haven van Zeerijp en aan de linkerzijde ziet u de slagerij van Hendrik Sebens staan, die heeft de woning verkocht aan een belangstellende die er een mooi uitgebreide woning van heeft gemaakt.

(foto 1) Turfschipper Pilon zijn schip ligt in de haven van Zeerijp voor het afleveren van turf en zwarte kolen voor gebruik in de kachel en kookplaat.

(foto 2) Boerderij van S.P Bosman maar voordien heeft er in deze pittoresk boerderij nog een schilder gewoond met de naam J.H. Fraaijema en deze is later vertrokken naar Amerika.

Share by: